Nittardi Belcanto Chianti Classico 2021

Belcanto heeft een robijnrode kleur. In de neus heeft het geuren van sappige kersen, frambozen en kruidige aroma's met hints van mediterrane kruiden. De wijn heeft een medium body met zachte en sappige tannines in de mond en een frisse en fluwelen afdronk.
 
In de muziekwereld staat Belcanto voor de harmonie die een complete compositie uitstraalt. Belcanto weerspiegelt ook het adagium van de grote wijncriticus Luigi Veronelli: „Wijn is de hymne van de aarde aan de hemel.” In alle opzichten is Belcanto de passende naam voor Nittardi's jongste compositie. Het label verwijst naar de geschiedenis en het terroir van de wijn: acht kiezelstenen in de kleuren van de grijze galestrobodem en de typisch rode kleurtoon van Chianti Classico - zoals de acht tonen van de toonladder en de acht druivensoorten van Belcanto. En kijkend vanaf dit mozaïek van acht kiezelstenen, het gezicht van de historische eigenaar van Nittardi: de Italiaanse meesterschilder en archetypische "Renaissance-man", Michelangelo Buonarroti.
 
Alle druiven zijn afkomstig van de wijngaarden van Nittardi in de gemeente Castellina in Chianti. De helft van de druiven voor Belcanto is afkomstig van wijngaarden in Nittardi, gelegen op 450 meter boven zeeniveau, terwijl de andere helft afkomstig is van een wijngaard nabij Villa Rosa, ten zuiden van Castellina op 270 meter. De wijngaard van Villa Rosa, geplant in 1968, heeft Sangiovese en kleine hoeveelheden van zeven andere lokale druivensoorten, waaronder Canaiolo, Colorino, Malvasia Nera, Ciliegiolo, Mammolo, Foglia Tonda en Pugnitello. Beide wijngaarden genieten van een bodemmix van kalksteen en klei met een rijk skelet van Galestro, de lokale naam voor leisteen, waardoor de wijn een aangename mineraliteit krijgt.
 
Rijping
12 maanden in Franse eiken vaten (500 liter), 4 maanden in betonnen vaten, en een paar maanden in de fles.

Druivenras
Sangiovese, pugnitello, colorino, foglia tonda, mammolo, canaiolo, ciliegiolo en malvasia nera

Herkomst
D.O.C.G. Chianti Classico

Lekker bij
Charcuterie en alle soorten pasta's

Prijzen
93 P Luca Maroni, 92 P James Suckling, 92 P Falstaff

0 sterren op basis van 0 beoordelingen