Rivaner wijn

Rivaner wijn (Müller-Thurgau) is makkelijk toegankelijk en ongeclompiceerde wijn. Doorgaans zijn dit lichte en frisse alledaagse wijnen. Het synoniem Rivaner is een samentrekking van de woorden Riesling en Silvaner. Deze twee druivenrassen zagen wijnkenners in het verleden als de ouders van de Rivaner.

In de Duitse wijnbouw gaf de Rivaner zijn toppositie in de jaren negentig af aan de Riesling wijndruif. Toch is de Rivaner verantwoordelijk voor veertien procent van de totale wijnproductie in Duitsland. Hedentendage beslaat hij een oppervlakte van maar liefst 14.000 hectare. De druif is populair door de flexibiliteit en toegankelijkheid voor een brede groep. De Rivaner past zich gemakkelijk aan aan de omstandigheden en is betrouwbaar in opbrengst.

Rivaner staat in bijna alle Duitse wijngebieden. In zeven van de dertien Duitse wijnstaten behoort hij tot de klassieke wijndruiven. De meeste wijnteelt is te vinden in Rheinhessen met 4.200 hectare en Baden met 2.900; kort daarna komt de Pfalz met 2.400 hectare. In de deelstaat Franken zijn ongeveer 1.900 hectare met Rivaner te vinden en aan de Moezel een goede 1.300 en aan de Nahe bijna 600 hectare. De in de jaren tachtig ingevoerde opbrengstbeperking per hectare heeft voor de Rivaner, die van nature tot een hoge opbrengst neigt, een heel positief effect gehad. Bij een lagere productie komt de kwaliteit van deze druif geheel tot zijn recht.
De druif rijpt vroeg en levert sappige, soms bloemige wijnen met een fijn, fruitig muskaataroma. Het zuur is aan de milde kant, bij wijnen uit noordelijker contreien wat markanter. Opvoeding gebeurt in de regel op roestvrij staal, waardoor de frisheid en het aroma behouden kan blijven. Meestal gaat het om droge of restzoete Qualitätsweine. Rivaner is geen wijn om te bewaren en smaakt kort na de oogst op zijn best. Af en toe worden ook versies ‘sur lie’ aangeboden, die tot kort voor de botteling op het fijne gistdepot liggen.

Rivaner wijnen zijn qua smaak makkelijk toegankelijk en worden door het harmonische karakter graag gedronken. Kwa kleur zijn ze licht- tot lichtgeel en de wijnen hebben een gemiddelde body. Meestal gaat het om een droge, lichte frisse wijn.

Laat u verrassen door meerdere soorten scherp geprijste, beste Rivaner wijnen uit verschillende wijnstreken, afkomstig van meerdere topwijnhuizen!