Mousserende wijn

Mousserende wijn staat ook wel bekend onder de namen schuimwijn of bubbeltjeswijn en als Champagne.

Mousserende wijn is wijn met koolzuurgas. Verreweg het grootste deel van deze wijnen zijn witte wijnen. Er zijn echter ook rosé en rode varianten te koop.

De zoetheid van mousserende wijn verschilt van droog tot zoet. De oorsprong van deze wijn ligt in Frankrijk, om deze reden worden de manieren van het produceren van mousserende wijn ook in het Frans aangeduid.

Bij de méthode traditionelle ontstaat het koolzuur in de mousserende wijn bij de tweede gisting. Het koolzuur blijft in fles waardoor de kwaliteit van de wijn het beste blijft na het inschenken.

Bij de méthode Charmat, die ook wel méthode cuve close wordt genoemd, vindt de gisting plaats in een tank tijdens de tweede gisting. Aansluitend wordt de mousserende wijn in de fles gedaan.

De derde methode is de méthode gazéifié. De wijn wordt mousserend gemaakt nadat het gistingsproces bijna of in het geheel is uitgewerkt. Vervolgens wordt koolzuur in de wijn gespoten, waarna het mousserende wijn kan worden genoemd. Bij deze methode zullen bubbels het snelst verdwijnen nadat de wijn in het glas is geschonken.

De Duitse benaming voor mousserende wijnen is sekt. Uitsluitend mousserende kwaliteitswijnen mogen zo worden genoemd.

Laat u verrassen door onze mooie selectie van mousserende wijn en Champagne, afkomstig van verschillende top wijnhuizen!

Pagina 1 van 2