Leclerc Briant Champagne

Het Huis van Leclerc Briant was een voorloper van biodynamische landbouw in Champagne. Al in de late jaren 1950 verspreidde Bertrand Leclerc het idee van biodynamiek binnen zijn familie en paste dit toe in zijn wijngaarden. Het was zijn zoon Pascal, de vijfde generatie van Leclercs, die streed voor de eerste volledige certificeringen. Bij Leclerc Briant staat een diep respect voor de natuur en de terroirs centraal. De hele wijngaard is gecertificeerd als biodynamisch en alle champagnes zijn ook veganistisch gecertificeerd.

In 1872 opgericht door Lucien Leclerc in het dorp Cumières, verhuisde het bedrijf in 1955 naar het huidige pand aan de Chemin de la Chaude Ruelle in Epernay. Dankzij de inzet van Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichter, en zijn vrouw Jacqueline Briant, veranderde het bedrijf in die tijd naar een 'Maison de Négoce', waardoor ze fruit konden verwerken van wijngaarden die niet van henzelf waren.

Na het overlijden van Pascal Leclerc in 2012 werd het huis Leclerc Briant gered van vergetelheid door Mark Nunelly en Denise Dupré. Dit Amerikaanse koppel, liefhebbers van de Franse 'art de vivre', werd verliefd op het non-conformistische karakter van Leclerc Briant. Samen met Frédéric Zeimett, een ervaren hand uit de Champagne-streek, wordt het huis nu naar de hoogste maatstaven geleid. Denise Dupré verwierf direct 14 hectare aan Premier Cru wijngaarden, allen biologisch en biodynamisch gecultiveerd. Dit kleine huis produceert jaarlijks ongeveer 130.000 flessen.

Diep ondergronds, in kelders van meer dan een kilometer lang, waar de wisselende seizoenen onopgemerkt voorbijgaan, ligt de kostbare voorraad flessen van het huis. Hier - 35 meter onder het oppervlak - zijn de omstandigheden ideaal voor de champagne om vele jaren te rijpen. In gang na gang zijn de flessen gerangschikt in stapel na stapel, elk met de naam van een van de cuvees.