Leclerc Briant Champagne

Leclerc Briant Champagne

Volgens Hamersma van de NRC, biedt Leclerc Briant verfijnde droge Champagnes van biodynamische oorsprong, met een zinderende precisie. Het huis wordt geprezen als een rijzende ster in Champagne en is veganistisch gecertificeerd. Nicolaas Klei benoemt het zelfs als "omfietswijn" en gemiddeld krijgen hun Champagnes een 9 in de Grote Hamersma.


Wij, als Elhorst Wijnen, hebben de Champagnes van Leclerc Briant al enkele jaren in ons assortiment. Deze Champagnes zijn niet alleen van uitstekende kwaliteit, maar zijn ook perfect te combineren met diverse gerechten, waaronder oesters. Tevens hebben wij ook de exclusieve Abyss Champagne in ons assortiment. Deze bijzondere Champagne heeft voor de kust bij Bretagne op een diepte van 60 meter 12 maanden gerijpt.

 OVER LECLERC BRIANT

Het Huis van Leclerc Briant was een voorloper van biodynamische landbouw in Champagne. Al in de late jaren 1950 verspreidde Bertrand Leclerc het idee van biodynamiek binnen zijn familie en paste dit toe in zijn wijngaarden. Het was zijn zoon Pascal, de vijfde generatie van Leclercs, die streed voor de eerste volledige certificeringen. Bij Leclerc Briant staat een diep respect voor de natuur en de terroirs centraal. De hele wijngaard is gecertificeerd als biodynamisch en alle champagnes zijn ook veganistisch gecertificeerd.


In 1872 opgericht door Lucien Leclerc in het dorp Cumières, verhuisde het bedrijf in 1955 naar het huidige pand aan de Chemin de la Chaude Ruelle in Epernay. Dankzij de inzet van Bertrand Leclerc, de achterkleinzoon van de oprichter, en zijn vrouw Jacqueline Briant, veranderde het bedrijf in die tijd naar een 'Maison de Négoce', waardoor ze fruit konden verwerken van wijngaarden die niet van henzelf waren.


Na het overlijden van Pascal Leclerc in 2012 werd het huis Leclerc Briant gered van vergetelheid door Mark Nunelly en Denise Dupré. Dit Amerikaanse koppel, liefhebbers van de Franse 'art de vivre', werd verliefd op het non-conformistische karakter van Leclerc Briant. Samen met Frédéric Zeimett, een ervaren hand uit de Champagne-streek, wordt het huis nu naar de hoogste maatstaven geleid. Denise Dupré verwierf direct 14 hectare aan Premier Cru wijngaarden, allen biologisch en biodynamisch gecultiveerd. Dit kleine huis produceert jaarlijks ongeveer 130.000 flessen.

 

Diep ondergronds, in kelders van meer dan een kilometer lang, waar de wisselende seizoenen onopgemerkt voorbijgaan, ligt de kostbare voorraad flessen van het huis. Hier - 35 meter onder het oppervlak - zijn de omstandigheden ideaal voor de champagne om vele jaren te rijpen. In gang na gang zijn de flessen gerangschikt in stapel na stapel, elk met de naam van een van de cuvees.


Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »