De druiven groeien op goed geëxponeerde en geventileerde klei-kalkrijke bodems. Een deel van de druiven (Corvina en Corvinone) wordt traditioneel gekweekt volgens de Pergola veronese methode, met een dichtheid van 3000 stokken per hectare. Een ander deel (Rondinella) wordt gekweekt volgens de Guyot-methode met een dichtheid van 4000 stokken per hectare.
De druiven worden met de hand geoogst in kleine kistjes tussen de laatste week van september en het begin van oktober.
De eerste fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen tanks met als doel de karakteristieken van de druif volledig te behouden, inclusief het aroma, de stijl en de elegantie. De maceratie duurt 12 tot 15 dagen en de temperaturen worden zorgvuldig beheerst tussen 23°C en 25°C. Eind februari, na het aftappen van de beste Amarone en Recioto, wordt de jonge wijn gecombineerd met hun druivenschillen waarna een nieuwe fermentatie begint. Deze typische en eeuwenoude “Ripasso”-techniek zorgt voor extractie van kleur, suikers en aroma’s. De fermentatie duurt 15 tot 20 dagen en geeft de wijn een grote structuur en elegante complexiteit.
De wijn rijpt gedurende 12 maanden: een deel in kleine vaten van Frans eiken en een deel in grote vaten van Slavonisch eiken. De rijping wordt afgerond met nog eens 4 maanden op fles voordat de wijn in de handel komt.
Deze Ripasso heeft een intens robijnrode kleur en een rijk bouquet met kruidige tonen die herinneren aan zwarte peper en wilde rode bessen. In de mond is de wijn evenwichtig, zeer aangenaam met aroma’s van rood fruit en een zachte tannine structuur.
Druiven
Corvina 55%, Corvinone 25%, Rondinella 20%
Herkomst
Veneto | Italië