Vincent Girardin Meursault | Clos Du Cromin 2021

Rijke wijn met een goede vulling, fraaie zuren en wat vet.

Het lieu-dit Clos du Cromin ligt aan de noordkant van het dorp Meursault, richting Volnay, onderaan de helling op gemiddeld 260 meter hoogte. Dit lieu-dit vinden we al in de twaalfde eeuw terug, als in 1168 de zoon van Hertog Eudes II zijn omheinde wijngaard in Cromain aan de Abdij van Cîteaux schenkt. Door de redelijke vlakke ligging en het feit dat dit lieu-dit aan de onderkant van de helling ligt, bevat de bodem meer klei dan kalk.

De stokken worden gesnoeid volgens de methode Guyot poussard. Overtollige knoppen worden verwijderd. Een groene oogst indien nodig. De oogst geschiedt geheel met de hand.

De druiven worden geperst met een pneumatische pers voor een trage extractie van het sap. Daarna gaat het sap in een gekoelde cuve, waarbij de vaste delen een nacht de tijd krijgen om naar de bodem te zakken. Vervolgens wordt het sap overgestoken in eikenhouten vaten van 228 liter (waarvan 15% nieuw). Hierin vindt de alcoholische en later de appel-melkzuurgisting plaats met gebruik van wijngaard- en keldereigen gisten en bacteriën. De opvoeding op de lie-sporen duurt 15 maanden. Daarna worden de verschillende vaten geassembleerd in een rvs-cuve. De wijn wordt nog éénmaal overgestoken, voordat hij wordt geklaard en tenslotte licht wordt gefilterd. Afhankelijk van de maankalender wordt de wijn dan na een maand of twee op cuve te zijn verbleven op fles gebracht.

Druif
Chardonnay

Herkomst
Meursault | Côte de Beaune | Bourgogne | Frankrijk

Wijn-Spijs

In combinatie met gegrilde vis of gebakken gepaneerde vis, kip in roomsaus, of kazen als Comté en Beaufort.

Serveren op 12° C
0 sterren op basis van 0 beoordelingen