Grenache wijn

Grenache is één van de meest door wijnproducenten gekozen druivenrassen, door zijntoepassingsmogelijkheden in zowel rode wijn als in rosé wijnwn. De naamsbekendheid is echter een stuk minder dan bijvoorbeeld druiven als Cabernet Sauvignon, Merlot of Chardonnay. De oorzaak hiervan is dat Grenache druiven meestal gemengd worden met andere druiven, waardoor de naam Grenache meestal niet in de naam van een wijn te zien is.

De herkomst van Grenache ligt in Spanje en wordt ook veelvuldig in Frankrijk geteelt, voornamelijk in het zuiden. Ook is deze druif populair in Australië. De druif groeit erg goed in een droog en heet klimaat en rijpt laat in het seizoen, waardoor de wijnen een hoog alcoholpercentage kunnen hebben.

De Grenache geeft daarbij fruitigheid (bessen, aardbeien, frambozen en donkerrood fruit) en kruidigheid (venkel, peper, kaneel, laurier, zoethout en gember), heeft nauwelijks tannine en geeft een lage zuurgraad.

De Grenache druif valt op door zijn dunne schil met weinig pigment. De kleur is bijna grijs. Deze druif wordt daarom vaak gebruikt voor het maken van rosé wijn. Tevens vormt de druif een mooie balans met andere druiven door fruitigheid en kruidigheid. Het gebruik samen met Tempranillo geeft fantastische rode wijnen. Blends met de Cinsault druif komen veel voor in de Franse Provence.

Ondanks de slechte naamsbekendheid dis Grenache een belangrijke druif voor wijnproducenten.

Laat u verrassen door meerdere soorten scherp geprijste, beste Grenache wijnen uit verschillende wijnstreken, afkomstig van meerdere topwijnhuizen!

Pagina 1 van 2